Esenler’de haklı haksız sürekli trafik cezası yazan fahri müfettiş krizi büyüyor. Haksız ceza yiyen vatandaşlar dün Dörtyol Meydanı’nda protesto gösterisi yaptı. Cezalara büyük tepki gösteren vatandaşlar, “Allah aşkına bu rezalete kim dur diyecek?” diye soruyor . Her ay 2-3 ceza yiyen araç sahipleri fahri müfettişi, otomobillerine “Fahri müfettiş istemiyoruz”, “Esenler Belediye Başkanımız sizi de bekliyoruz” yazılı pankartlar asarak protesto etti.
‘FAHRİ MÜFETTİŞ İSTEMİYORUZ’ PANKARTI ASTILAR
İstanbul Esenler‘de fahri müfettişin sürekli trafik cezası kestiği sürücüler sözleştikleri bir alana otomobilleriyle giderek gösteri düzenledi.
Araçlarına “Fahri müfettiş istemiyoruz” ve “Esenler Belediye Başkanımız sizi de bekliyoruz” yazılı pankartlar asan sürücüler yaşanan olaya tepki gösterdi.
SOKAĞA PARK EDEN VATANDAŞLARA CEZA YAĞMIŞTI
Esenler’de daha önce de sokakta araçlarını park eden birçok vatandaşa fahri müfettiş tarafından ceza kesilmişti. Aracı park cezası alan vatandaşlardan Onur Eryuva, “Mahallemizde fahri müfettiş olayı var. Biz buraya araçları park ediyoruz. Onunla ilgili ceza yiyoruz. Geçen ay bununla ilgili ceza ödedim. Bu durumdan şikayetçiyiz. Birkaç komşum da aynı durumdan ceza yedi. Yanlış park yeri diye geçiyor. Bu yüzden cezayı ödedim. Gecenin bir vakti gelip, ceza yazıp gidiyorlar. Bu nereye kadar sürecek bilmiyorum” ifadelerini kullanmıştı.
İSTANBUL DIŞINDAKİ ARACA AYNI DAKİKADA 5 CEZA
Başka bir vatandaş da 5 Ağustos 2023 tarihinde kendisinin ve aracının İstanbul’da dahi olmadığını söyledi ve, “O gün saat 18.00’de 5 ayrı ceza kesmiş. Bu müfettiş kimdir? Cezaları otomatiğe bağlamış sanki. Bırakın Esenler’i o tarih ve saatte ben ve aracım İstanbul’da bile değil. Mahkemede hakkımı arayacağım. Bu müfettişin Esenlerlilerle bir problemi var bence” diye konuştu.
CEZALARDAN EVLENİMİYORUM
Protestoya katılan gençlerden birisinin aracına önüne yazdığı döviz dikkat çekti. Genç, “Bu trafik cezaları yüzünden evlenemiyorum” yazarak bu sorunun çözülmesini istedi.
BENİ ENGELLİ OLDUĞUM İÇİN Mİ CEZALANDIRIYORSUN?
Kapısının önünde engelli park yeri olan engelli araç sahibi Mustafa Aslan, “Gece saat 2 buçukta gelmişler. 5-6 arabaya ceza yazmışlar. Komşularımın durumu farklı olabilir ama benim arabam engelli aracıdır. Engelli alanı ibaresi de var. ‘Aracının önüne park edilmesi durumunda o park eden arabayı çekme hakkımız bile var’ diyorsun ama benim arabama ceza yazmışsın. Beni engelli olduğum için mi cezalandırıyorsun? Hem bana yer gösteriyorsun hem de ‘Buraya çekme’ mi diyorsun? Engelli aracı ibaresi yazan ruhsatımızla beraber emniyette şikayetimizi yapacağız. İnşallah düzelir” tepkisini göstermişti.
FAHRİ TRAFİK MÜFETTİŞİ NEDİR?
Karayolları Trafik Kanunu’nun EK-6’ncı maddesi ile fahri trafik
müfettişliği görev ve çalışma yönetmeliği kapsamında, sürücülerin trafik kurallarına uyup uymadığını denetlemekle sorumlu olan yetkililere (polis ve jandarma) yardımcı olmak üzere Emniyet Genel Müdürünün teklifi ve İçişleri Bakanının onayı ile uygun görülen kişilere, valiliklerce “Fahri Trafik Müfettişliği” görevi verilmekte.
Trafik güvenliğinin geliştirilmesine ve trafikte can kayıplarının önlenmesine katkıda bulunmak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, tamamen gönüllülük esasına dayalı olan Fahri Trafik Müfettişliği için gerekli şartları taşımaları halinde, ikamet ettikleri illerde Trafik Denetleme Şube Müdürlüklerine müracaat ederek Fahri Trafik Müfettişi olabiliyor.
KİMLER FAHRİ TRAFİK MÜFETTİŞİ OLABİLİR?
Fahri Trafik Müfettişi Görev ve Çalışma Yönetmeliğinde belirtilen şartlara uygun herkes Fahri Trafik Müfettişi başvurusu yapabilir. Aranan şartlar ise şu şekilde; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, en az kırk yaşında olmak, en az yüksekokul mezunu olmak, en az on yıllık sürücü belgesi sahibi olmak, asli kusurlu olarak ölümlü veya yaralamalı trafik kazasına sebebiyet vermemiş olmak, müracaat tarihinden geriye doğru toplam beş yıl içerisinde, hakkında 100 ceza puanı uygulaması sonucu sürücü belgesinin geri alınmamış olması, kamu hizmetlerinden yasaklı olmamak, taksirli suçlar ve aşağıda sayılan suçlar dışında tecil edilmiş hükümler hariç olmak üzere, ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlara, zimmet, ihtiras, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolaylı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç, kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, devlet sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hükümlü bulunmamak.