Ana Sayfa EĞİTİM İSTİKAMET YOLCULUĞU İMANLA BAŞLAR

İSTİKAMET YOLCULUĞU İMANLA BAŞLAR

Okunma Sayısı 83
0

Esenler Belediyesi ve Esenler İlçe Müftülüğü  “Varoluş Gayemiz İman ve İstikamet” konulu panel düzenledi. Panelde konuşan Prof. Dr. Recep Cici, “İstikamet denilen bu yolculuğa ancak imanla başlanabilir. Bu ilk adım beraberinde yeni adımları getirir. İşte onlar ibadetler, davranışlarımız ve imanı gerekliliklerdir” dedi.

Esenler Belediyesi Mevlid-i Nebi haftasını bir dizi etkinlikle geride bırakırken, Esenler İlçe Müftülüğü ile birlikte “Varoluş Gayemiz İman ve İstikamet” konulu bir panel düzenledi. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz’ın moderatörlüğünü üstlendiği panelde, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi İslam Hukuku öğretim görevlisi Prof. Dr. Recep Cici, Tefekkür ve Kelam Araştırmaları Merkezi Başkanı Melikşah Sezen ve İlmiye Vakfı Başkanı Muhammed Yazıcı konuşmacı olarak yer aldı. Panel sonunda dinleyicilerle soru cevap yapıldı.

İSTİKAMETİN BİRİNCİ AŞAMASI NAMAZDIR

İman ve İstikamet perspektifinden ibadet ve diğer davranışlarımızla alakalı değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Recep Cici, dosdoğru yolun köşe taşları peygamberlerdir diyerek, “Sevgili Peygamberimizi anlamak, öğrenmek, hatırlamak, yanımıza değil de önümüze katmak, onun ardına düşmek ve ardından yürümek daha anlamlı hale gelmiş oluyor. Önce istikamet bir yolculuk olarak düşünüldüğünde ‘İstikamet’ denilen bu yolculuğa ancak imanla başlanabilir. Bu ilk adım beraberinde yeni adımları getirir. İşte onlar ibadetler, davranışlarımız ve îmani gerekliliklerdir. İmanın bir tezahürü olarak istikametin birinci aşaması olan namaz ile istikamet adımını atmış oluyoruz. Namazı anlamlı kılan en önemli kıraat Fatiha suresidir. Bu surenin ortalarında “Bizi dosdoğru yola ilet!” ifadesi yer alır. Dosdoğru yol nedir? Nebilerin, resullerin, şehitlerin, sıdıkların ve Salihlerin yoludur diye muhtelif ayetlerde ifade edilir. Bu dosdoğru yolun köşe taşları deyim yerindeyse peygamberlerdir. Özellikle iman ve istikamet bağlamına Kuran-ı Kerim’de geçen 25 peygamberin hayatı ve tebliğ süreçleri bizim için hayati önem taşımaktadır” ifadelerini kullandı.

VELİLİK EFENDİMİZE BENZEME GAYRETİDİR

Milletimizi peygamber sevdasıyla buluşturan önemli kaynaklardan birinin Süleyman Çelebi’nin Vesilet’ün Necat’ı olduğunun altına çizen Melikşah Sezen, Peygamber Efendimizin mucizeleri konusuna da değinerek,  “Peygamber Efendimizden sonra Peygamber Efendimize tabi olan velilerin derecelerinin bu tabiiyet ve Peygamber efendimize benzeme gayreti olarak yükseldiğini kabul ederiz. Bir insan veli olduysa bu veliliğini kendi yaşantısını Resul-u Ekrem’in yaşantısına benzetme konusundaki gayreti sayesinde kazanmıştır. Onun ahlakına benzemekle birlikte ona ikram edilen bir kısım güzellikler velilere de ikram edilmeye başlanır” şeklinde konuştu.

 

CEVAP VER

Lütfen yorum yazınız
Lütfen adınızı giriniz

13 + seven =