Esenler’in mahalle muhtarları İstanbul Su Medeniyetleri Müzesi’ni gezdiler.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 1800’lerde İstanbullulara ilk basınçlı suyun verildiği yer, İstanbul Su Medeniyetleri Müzesi’ne dönüştürülmüştü. İSKİ’nin organizasyonuyla Esenler muhtarları müzeye bir gezi düzenledi. Geziden memnun kaldıklarını söyleyen muhtarlar, “İstanbul suyunun tarihi serüveni bakımından güzel bir müze olmuş. Her İstanbullunun gidip görmesi gereken bir yer. Bize bu imkanı sağlayanlara teşekkür ediyoruz” dediler.
TARİHİ GEÇMİŞİ
İstanbul‘un ilk modern su tesisi Terkos Su Pompa İstasyonu, Dersaadet Su Şirketi’nin sağladığı sermayeyle Fransızlar tarafından kuruldu. 1928 yılında kurulan iki termoelektrik ünitesiyle elektrik üretilmeye başlandı. Başta tesislerin iç aydınlatma ihtiyacını karşılarken elektrik üretimi, daha sonra Terkos Köyü’nü de içine alan bir aydınlatma sistemine dönüştürüldü. 1928 yılında kurulan Terkos Termoelektrik Tesisleri, Türkiye ’de kurulan ilk elektrik üretim ünitelerinden biriydi.
Terkos Pompa İstasyonu parseli içinde bulunan özgün endüstri yapıları, yeni tasarlanan yapılarla desteklenerek müzeye dönüştürüldü. Terkos Gölü kıyısında konumlanan tesis, kentsel ölçekteki su sorununu erken endüstriyel teknojilerle çözmek üzere 1883 yılında kurulmuş; yaklaşık yüz yıllık bir kullanımın ardından devre dışı kalmıştır. Proje çalışması mevcut yapıların sadece korunmasını değil, aynı zamanda çağdaş bir müze beklentisini karşılayacak donatı ve donanımla ziyarete açılmasını hedeflemiştir. Yerleşkede korunan yapılar, öncelikle sergileme ve tanıtım alanları olarak düzenlenmiş; yeni ekler ise, yönetim, arşiv, restoran işlevlerini karşılamak üzere tasarlanmıştır.